Δεν είμαστε ωφελούμενοι, είμαστε εργάτες

oaed-site

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ* ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

*ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Η βίαιη υποτίµηση της εργασίας είναι ο βασικός στόχος των αφεντικών. Και είναι αυτή η υποτίµηση που δηµιουργεί µε µεθοδικότητα αυτό που τόσο πολύ ανάγκη έχουν τα αφεντικά µας: τις στρατιές των ανέργων. Μια θάλασσα φτηνών και απελπισµένων εργατών, διαθέσιµων να δουλέψουν οπουδήποτε, ακόµα και για ψίχουλα αντί για µισθό. Η ανεργία είναι, πράγµατι, µια ζόρικη κατάσταση για εµάς, αλλά αποδεικνύεται πεδίο δόξης λαµπρό για τους επιχειρηµατίες αυτού του τόπου. Πρόκειται για έναν ωµό, βίαιο και φασιστικό εκβιασµό εις βάρος µας. Τελεία και παύλα.
Τα πολυδιαφηµισµένα προγράµµατα “κοινοφελής εργασία”, “επιταγή κατάρτισης” κλπ είναι µια καίρια στιγµή αυτού του εκβιασµού. Φουρνιές ανέργων καλούνται να εργαστούν για 5 µήνες, µε µισθούς χαµηλότερους και από τον άθλιο βασικό, δίχως κανένα από τα δικαιώµατα που κάποτε προέβλεπε η εργατική νοµοθεσία. Την διαχείρισή τους έχει αναλάβει το “µεγαλύτερο γραφείο ενοικίασης εργαζοµένων στην Ελλάδα”: ο ΟΑΕΔ. Αυτός ο γνωστός προνοιακός οργανισµός που κάποτε έδινε επιδόµατα, σήµερα έχει επιφορτιστεί µε το να καταγράψει και να κατευθύνει την µεγάλη θάλασσα διαθέσιµης και φτηνής εργατικής δύναµης.
Τα σύγχρονα “στρατόπεδα εργασίας” δεν εχουν συρµατοπλέγµατα, ούτε γράφουν στην πύλη τους “η εργασία απελευθερώνει”. Κουβαλάνε, όµως, την ίδια ωµή και απροκάλυπτη βία του Κεφαλαίου και των αφεντικών. Δεν θα το ανεχτούµε! Δεν θα υποχωρήσουµε στους εκβιασµούς τους! Θα πολεµήσουµε: η εργασία δηµιουργεί τον πλούτο των κοινωνιών!