Κουφάλες εργοδότες πληρώστε τα ταμεία!

 

(αφίσα της Εργατικής Αντιφασιστικής Δράσης που κολλήθηκε στις γειτονιές της αθήνας)

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Όσοι δήθεν αναρωτιούνται για την βιωσιμότητα των ταμείων κάνουν λάθουν ερώτηση. Γιατί η πραγματική ερώτηση έχει εδώ και χρόνια τεθεί κι αφορά ένα και μοναδικό πράγμα: το πόσο κοστίζουμε για τ’ αφεντικά σαν εργάτες/τριες.
Αυτό το ξέρουμε όσοι είδαμε το μισθό μας να μειώνεται κατά 22% -ή και 32% οι νεότεροι- μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό το ξέρουμε όσες αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με μισά ένσημα και απλήρωτες υπερωρίες στα μικροαφεντικά “που έχουν χτυπηθεί από την κρίση”. Αυτό το ξέρουν όσοι και όσες δουλεύουν με ή χωρίς μπλοκάκια στα εργασιακά κάτεργα επιστημονικών και άλλων κλάδων. Αυτό το γνωρίζει καλά η πολυεθνική εργατική τάξη, μετανάστες και μετανάστριες που σε χωράφια και γιαπιά, σε βιοτεχνίες και φασονάδικα δουλεύει δωδεκάωρα για ψίχουλα, χωρίς ούτε μισό ένσημο κολλημένο από τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα αφεντικά.
Αυτή είναι η πραγματικότητα της τάξης μας. Αυτή είναι η καθημερινή “σκοτεινή πλευρά” του κάθε ασφαλιστικού που καλούμαστε ν’ αντιπαλέψουμε. Και δεν μπορούν να την κρύψουν ούτε τα τρακτές που μαρσάρουν, ούτε οι γραβάτες που ανεμίζουν.